اینترانت چیست؟

اینترانت چیست؟

درون‌نت[۱] یا اینترانت (به انگلیسیIntranet) شبکه‌ای داخلی (با تملک سازمانی یا خصوصی) است که از پروتکل‌های مرتبط با اینترنت و به‌ویژه، تکنولوژی وب برای سازماندهی شبکه استفاده می‌کند (برای مثال می‌توان از پروتکل‌های TCP/IP/HTTPاستفاده نمود). در حقیقت اینترانت مقیاس بسیار کوچکی از کل اینترنت ولی خصوصی است؛ بر خلاف اینترنت که هیچکس مالک آن نیست.[۲]

اینترانت چیست؟ اینترانت شبکه‌ای رایانه‌ای است که از زبان مشترک ارتباطی شبکه جهانی اینترنت برای تبادل داده‌ها استفاده می‌کند و تمام خدمات اینترنت، از جمله پست الکترونیکی، تار جهان‌گستر، انتقال فایل (FTP)، گروه‌های خبری و تله کنفرانس را در شبکه‌ای اختصاصی برای استفاده‌کنندگان مشخص آن شبکه ارائه می‌دهد و لزوما به اینترنت متصل نیست. این شبکه یک سازمان رابه هم متصل می‌کند. برای نمونه، بانک ملی برای متصل کردن همۀ بانک‌های ملی در سراسر کشور از این تکنولوژی استفاده می‌کند. ورود به این شبکه برای عموم آزاد نیست زیرا امنیت آن به خطر می‌افتد.وتنها با پسورد تعیین شده خودشان می‌توانند وارد شوند. 

هدف اینترانت چیست؟ هدف اصلی از نصب اینترانت‌ها تسهیل ارتباطات و به اشتراک گذاشتن منابع - اعم از سخت‌افزاری - است؛ که به اشتراک گذاشتن منابع اطلاعاتی نقش عمده‌ای در این نظام دارد.

تفاوت اینترانت با سایر شبکه‌ها اینترانت و سایر شبکه‌ها در آن است که این شبکه بر اساس پروتکل‌های اینترنت نظیر TCP/IP و HTTP شکل می‌گیرد.

جستارهای وابسته اینترانت چیست؟

  • درگاه اطلاعاتی سازمان
  • شبکه محلی
  • شبکه گسترده
  • درگاه (شبکه‌های رایانه‌ای)

منابع مقاله اینترانت چیست؟

  1.  «درون‌نِت» [رایانه و فنّاوری اطلاعات] هم‌ارزِ «اینترانت» (intranet)؛ منبع: گروه واژه‌گزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. دفتر دوم. فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسیشابک ۹۶۴-۷۵۳۱-۳۷-۰ (ذیل سرواژهٔ درون‌نِت)
  2.  اصول مهندسی اینترنت مهندس احسان ملکیان

۱. خطر امنیت اطلاعات

یکی از مشکلاتی که در استفاده از شبکه اینترانت ممکن است با آن روبرو شوید، خطر امنیت اطلاعات و احتمال هک شدن یا خراب شدن اطلاعات است. در برخی مواقع ممکن است داده‌های شما دزدیده شود و اطلاعات سازمان شما در دست افراد سودجو قرار بگیرد.

۲. کاهش تعاملات افراد

از آن‌جایی که شبکه اینترانت یک فضای کاری دیجیتال را برای کارمندان فراهم می‌کند، این موضوع می‌تواند تعاملات رو در روی افراد با یکدیگر را کاهش دهد و اینگونه به نظر می‌رسد که کارمندان تنها با کامپیوتر کار می‌کنند. این ارتباط دیجیتالی و عدم ارتباط مستقیم بین کارمندان، ممکن است موجب از بین رفتن حس همکاری و پیوند بین کارمندان شود.

۳. مدیریت داده‌ها

مدیریت اینترانت مسئله‌ای است که باید مرتباً بررسی شود و محتوای کلی آن مدیریت شود. کارمندان باید مسئولیت مدیریت نرم‌افزار را بر عهده گرفته و از عملکرد منظم آن اطمینان حاصل کنند. برای این منظور آن‌ها به آموزش خاصی نیز نیاز دارند.

اینترانت همچنین ممکن است برای بسیاری از افراد پیچیده به نظر برسد و برای استفاده درست از آن لازم باشد تا آموزش‌هایی به آن‌ها داده شود.

۴. انباشه شدن بیش‌ از حد اطلاعات

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است هنگام استفاده از این شبکه با آن روبرو شوید، انباشه شدن و ذخیره شدن بیش از حد اطلاعات است. زیاد شدن این اطلاعات ممکن است برای بسیاری از کارمندان گیج‌کننده باشد و نتوانند به درستی از آن استفاده کنند.

رسپینا با ارائه سرویس پهنای باند اختصاصی (اینترنت سازمانی) بدون محدودیت‌های اینترنت اشتراکی و با ایجاد شبکه اینترانت امن، این امکان را برای کسب‌وکارها فراهم می‌آورد تا ارتباطات درون‌سازمانی خود را بر بستری ایمن و پایدار برقرار کنند و با سایر شعب خود در سراسر ایران در ارتباط باشند.

اینترانت چه کاربردی دارد؟

موارد استفاده بالقوه از اینترانت عبارتند از:

  1. ساده سازی فعالیت های روزمره با امکان پذیرتر ساختن کارهای مکرر.
  2. متمرکز کردن و مدیریت اطلاعات مهم و داده های شرکت در یک پایگاه داده واحد.
  3. ایجاد سهولت در همکاری از آنجا که می توان اطلاعات را در کل شبکه به اشتراک گذاشت.
  4. ارائه محتوای شخصی شده به کارمندان براساس نقش آنها در شرکت.
  5. بهبود ارتباطات داخلی با در دسترس قرار دادن فهرست های کارمندان ، اخبار شرکت و نمودارهای سازمانی.
  6. دسترسی سریع و آسان به اطلاعات سیاست های شرکت ، مزایا و به روزرسانی ها.